Neubau zentrale Einrichtungen. Technische Universität Nürnberg
3127-CUN-NUE.DE-2023
Architect: Code Unique Architekten GmbH
Client: Bayrisches Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst
Status: Competition (2023)
Clasification: Honour mention
Location: Nuremberg, Germany
Coordinates: 49.4247740, 11.1007140
Climate: Temperate, Oceanic / maritime
Material: Wood
Environment: Industrial
Visualizer: lindenkreuzeggert
Budget: 53.000.000 €
Scale: 8.369 ㎡ Medium
Ratio: 6.332,90 €/㎡
Types: Education, University

The design of the founding building consists of two new buildings, the main building (C1) and the adjacent budling B1. Both buildings follow the same architectural language in terms of form and material. However due to their different functions and some peculiarities, they are not considered twins, but rather siblings. The building (C1) clearly marks the main building of the campus and separates the campus square from the park but also forms the connecting link between these public spaces. The two main entrances in the north and the south as well as the glazed ground floor and an open center connect the green areas.

The adjacent building B1 is equipped with a large undercut at the east façade. It marks the entrance and strengthens the axis of the “green belt”. Both buildings are equipped with an open ground floor, reflecting the character of an “open University for everyone. In order to have a sustainable strategy for building development, one of the most important requirements of the design, was a high degree of flexibility and reuse of space. A small grit of 1,25m in almost all areas adjacent to the façade allows for maximum flexibility with minimal effort. Especially the offices aligned next to each other in a 3,75m grit, can be quickly combined and rearranged in this way.

The modular concept is visible in the external appearance through the large external grit. The fine steel frame surrounds the building on all sites creating an arbour on every story, which can also be used as space for learning, working and communicaiton. The arbour also serves as an escape route. Both Building are equipped with a nice main acces with a spacious atrium that connects the ground floor to the upper floors.

Team: Volker Giezek, Martin Boden-Peroche, Mariann Thomas, Masafumi Oshiro, Dominic Geppert, Brigida Hanka | Consultant: Mathes Beratende Ingenieure GmbH, CSZ Ingenieurconsult Laborprojekt GmbH | Post date: 18/12/2023 | Views: 544