Sea Museum and Amphitheater in Torrevieja
3126-PED-ES-2023
Architect: Paredes Pedrosa
Client: Ayuntamiento de Torrevieja
Status: Competition (2023)
Clasification: 1 prize
Location: Torrevieja, Spain
Coordinates: 37.9754728, -0.6848356
Climate: Mediterranean, Temperate
Material: Concrete
Environment: Seaside
Visualizer: Studio
Budget: 19.350.000 €
Scale: 44.529 ㎡ Large
Ratio: 434,55 €/㎡
Types: Cultural, Museum

The intervention recovers the seaside including the ancient salt factory as access to the Sea&Salt Museum, where six pyramidal voids with skylights in the inner spaces appear as mountains of salt in the upper gardens recalling former in Torrevieja’s landscape. The maritime edge is organized as the sum of localized interventions that integrate existing buildings which are transformed. The promenade ends in an open-air amphitheater for the Habaneras Contest and for contemplation of the sea as a new urban space.

Team: Ignacio García Pedrosa, Ángela García de Paredes, Álvaro Rábano, Blanca Vicens, Benedetta Conforti, Pierluigi Recca, Álvaro López | Collaborator: Julián Esteban Chapapría | Consultant: IDOM Consulting, engineering & architecture | Engineer: Vicente Esteban Chapapría | Post date: 15/12/2023 | Views: 530