Nørreport Station
0332-COB-CPH.DK-2009
Architect: COBE
Status: Competition (2009) Project (2009) On going (2012 - 2015) Completed (2015)
Clasification: 1 prize
Visualizer: Luxigon
Scale: Medium
Types: Intervention, Public space, Refurbishment

Nørreport Train Station is today the busiest train station in Denmark with roughly 250.000 daily passengers. Historically, Nørreport Station has always been a traffic-related centre in Copenhagen. Back in 1600 it functioned as one of the 4 gates through the ramparts of Copenhagen. Before 1932, when the current station facilities were built, the station consisted of 2 circular pavilions. It was an open plaza where tram, car, cyclist and pedestrian traffic were conducted in a dynamic flow of movements on the same surface. In the 21st century Nørreport Station is brought back to this openness, clarity and overview.

Derived from the flows of passengers and passers by the project is conceived as a series of rounded, floating roofs covering transparent glass pavilions. All station facilities will be visible and easily accessible and the station will appear like an open and welcoming public space …

Celebrating Copenhagen’s status as the world’s best bicycle city, all bicycle parking will be a visible element in the urban space. In order to create a clear hierarchy between the area for bicycles and the area for flow, all bicycle parking is placed 40cm below surface. As the flower beds in a park, the lowered bicycle parking areas are perceived as small pockets of space where you comfortably can park your bike before moving on. The lowered bicycle areas will create a clear hierarchy between the area for bicycles and the area for city life and give a visual clarity when you look at the urban plaza

The eleven ventilation towers of the underground train station provide fresh air to the platforms. These towers will co-function as lightning on the plaza and as digital guiding systems with fully integrated LED screens for information about train departures, cultural events, advertisement etc.

Collaborator: Public Architects, Grontmij-Carlbro, Bartenbach LichtLabor | Photography: COAST : Rasmus Hjortshøj | Post date: 02/02/2012 | Views: 4.264