Recalling Something Nice: Garden with Shade and Dappled Light
3070-GFA-MEL.AU-2023
Architects: GFA2, Supercontext , Dean Cross
Client: National Gallery of Victoria
Status: Competition (2023)
Clasification: Finalist
Location: Melbourne, Australia
Coordinates: -37.822675, 144.969003
Climate: Oceanic / maritime
Materials: Fabric, Wood
Environment: Park
Visualizers: Choirender, Hamish McIntosh
Scale: Extrasmall
Types: Intervention, Public space

A big verandah opens the institution toward the garden, inhabiting the moment between the interior and its captive landscape. When exiting the museum, a familiar domestic environment akin to a backyard verandah is encountered. A tensile roof covers the National Gallery of Victoria’s outdoor terrace to create a new rear elevation.

The structure is complex in meaning, but primitive in means (timber beams and posts, cables, and rocks). The space below the fabric is generous yet intimate, allowing visitors to rest in the coloured shadows while being refreshed by water dripping from above. The project is a big verandah, a breezy temporary landmark in the Grollo Equiset garden for a very hot Melbournian summer.

Structural engineer: Cantilever Engineers | Post date: 01/09/2023 | Views: 802